High 5 rehab bedankt iedereen voor de donatie! - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Joost en Maartje - WaarBenJij.nu High 5 rehab bedankt iedereen voor de donatie! - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Joost en Maartje - WaarBenJij.nu

High 5 rehab bedankt iedereen voor de donatie!

Door: Jopie en Staartje

Blijf op de hoogte en volg Joost en Maartje

01 September 2008 | Indonesië, Batavia

Gisterochtend zijn we met Bagi naar Singaradja gegaan om een radio cd speler te kopen voor de Stichting High 5 rehab in Lovina. Gelukkig kan Bagi goed onderhandelen en hebben we een hele mooie op de kop getikt. Hiermee kunnen ook nog cassette bandjes afgespeeld worden, die gebruiken ze hier nog regelmatig. We zijn naar de markt geweest om daar 10 kilo rijst en een doos instant noodles te kopen. Vanmorgenvroeg zijn we met Made, de broer van Bagi naar de stichting gereden. We zijn hartstikke blij dat de broertjes ons zo goed hebben geholpen want dat maakt het allemaal een stukje makkelijker.
De Stichting begeleidt een hele grote groep kinderen die lichamelijk of verstandelijk beperkt zijn. Zoals ik al eerder heb omschreven is er voor deze groep kinderen in Bali nog veel hulp nodig. Bij de Stichting krijgen de kinderen onder andere educatie en fysiotherapie. Ze hebben een nieuwe, grote, oefenruimte en een zwembad voor hydrotherapie. Marieke en Marjanne werken hartstikke hard om locals te begeleiden en bij de scholen om de kinderen zo goed mogelijk te helpen. Er is een nazorg traject opgezet waar de oudere kinderen skills leren om beter op eigen benen te kunnen staan en bijvoorbeeld werk te vinden. Voor meer informatie kunnen jullie op de website www.high5rehab.org kijken of ons even bellen als we terug in Nederland zijn.

We zijn nog even wat langer in Lovina gebleven. Wat doen we hier… tsja… relaxen, chillen, zwemmen, eten, kletsen, genieten! Het is heerlijk om alle bekenden te zien en hun verhalen te horen en onze verhalen te vertellen. Ze zijn zo geinteresseerd!
We zijn bij de familie tempel van Adek geweest voor de Kuningan ceremonie. In alle vroegte zijn we in een sarong en gabaja gehuld om samen met de familie te bidden. Iedereen zit in de tempel op de grond. Er zijn allerlei rituelen en iedereen doet mee, ook de allerkleinsten. We bidden met een witte, een rode en vervolgens met een gele bloem om de verschillende goden o.a. brama en shiva aan te roepen. Heel bizar, toen ik de rode bloem ‘aan het bidden was’ viel er tegelijkertijd een grote sterke tak vol rode bloemen uit de boom boven mij voor mijn neus op de grond. Na het bidden komt de holyman om ons eerst een aantal keer met water te besprenkelen waarna we het water ook 3x uit onze handen moeten drinken en vervolgens weer op ons hoofd moeten wrijven. Hierna plakken we (saffraan)rijs op ons hoofd. Ik deed het fout, iedereen lachen natuurlijk!
Hierna zij we getrakteerd op koffie en allerlei eten bij Adek. De vele honderden offertjes vol met eten voor de goden worden na de cermonie zelf opgegeten. Koek,cake, fruit, dodols, rijst, kip. Zelfs de kippen eten kip hier, kanibalen!
Na de ceremonie in onze Balinese kleren naar het strand om daar met de mensen van het strand verder te eten.

Aan het einde van de dag wanneer de zon minder fel is en het niet zo warm is gaan we met de locale mensen de zee in om te spleen en de kinderen te leren zwemmen.
Gisteren heb ik op het strand pizza besteld en uitgedeeld aan de mensen, sommigen hebben het nog nooit gegeten.

Gisteravond waren we uitgenodigd bij Bagi en Made thuis. Moeder heeft gekookt voor ons. Ze was hartstikke gelukkig en trots dat de hele familie samen bij haar thuis te eten was. Ze heeft haar prachtige lach iedere minuut wel laten zien en wij hebben gegeten voor 3! De moeder van Bagi en Made voelt zich inmiddels stukken beter omdat ze nu dagelijks haar medicijnen kan slikken. Na het eten zijn we naar de zus van Bagi, Luh gegaan die een hotel runt in Lovina. Ze hebben het heel mooi opgeknapt en hebben ons trots rondgeleid en een enorm groot dessert voorgezet. We worden zo in de watten gelegd! De avond is gister geeindigd aan het strand met een hoop arak en bier samen met Bagi en Eddy en Bardo, een Nederlandse jongen die hier wiskunde studeert. Heel veel gelachen en de mannen vinden dat Joost net een halve gado gado Balinees is omdat alle lol bij hen goed in de smaak valt.

Met gemengde gevoelens zullen we in het holst van de nacht vertrekken vandaag.
Om 02:00 uur vanacht vertrekken we naar de (actieve) vulkaan gunung batur om deze in alle vroegte te beklimmen. We hopen bij zonsopkomst op de top te staan om daar onze eitjes te koken in de warmte van de vulkaan!

We zullen Lovina en alle bekenden hier gaan missen maar het is ook weer tijd om verder te gaan. We hebben met straaltjes genoten van alle hartelijkheid en de relaxte sfeer. We hebben geprobeerd om te helpen waar we kunnen.
Van de meiden op het strand krijgen we nu de armbandjes en kettingen kado die ze de eerste dagen aan ons wilden verkopen en er wordt dagelijks eten voor ons naar het strand gebracht. Het fruit wat ze verkopen wordt zonder dat we het vragen voor ons klaargezet. We voelen ons bijna bezwaard dat mensen die niets hebben zoveel warmte, gezelligheid, gelach en alles geven wat ze hebben.

Na de vulkaan reizen we door naar Padang Bai en daarna naar de Gilli eilanden bij Lombok.

We houden jullie natuurlijk van alles op de hoogte!

PS:
Mamalita, je krijgt heel veel groetjes van Eddy, de telefoon is stuk trouwens.

High 5 rehab kan heel goed alle oude rolstoelen e.d. gebruiken die in Nederland weggegooid worden, dus als iemand een idée heeft… Mamalita gaat namelijk volgend jaar ;) tnx mam!

Johan en Els, heel erg veel plezier in ons paleisje, geniet ervan en hopen dat het mooi weer blijft bij jullie!

Robbie, we hopen dat je hebt genoten!

Esther, terug in Nederland, ik ben zo benieuwd naar al je verhalen, success met de eerste dagen werken!
Manon, het boek was prachtig, in een ruk uitgelezen hier!

Les en Roos, veel plezier bij Madonna!!

Hennie & Hans, jullie krijgen alle liefs van Putra, hij kijkt er ontzettend naar uit om Hennie en Geesje te begroeten en de ceremonie te gaan doen. Hij was er gisteren ook bij het eten :)

• 01 September 2008 - 06:57

Pa En Ma:

Wat een prachtige foto's van de ceromonie ! we volgen jullie reis, geniet ervan, julie zitten net over de helft.Maartje wat leuk je haar zo! lieve groeten van ons.

• 01 September 2008 - 12:01

MamAlita:

Prachtig jullie foto's! Jullie zien er heel mooi uit op z'n Balinees hoor. Wens jullie een veilige klim de vulkaan op en vooral ook af. Dat is moeilijker als naar boven klimmen! Gaan jullie in Padang Bai bij Kerti logeren? Doe ze de groeten van me! Goeie reis lieve schatten en geniet ook van de rest van de reis. Lovina is mooi, de rest is dat ook! Dikke kusss.

• 01 September 2008 - 19:07

Hennie:

Oh lieverds,
    Wat heerlijk die foto's en jullie verhalen. Wat prachtig Maartje jouw haar en de gabaja. Sorry, maar je lijkt zo heeeelemaaaal veel op mama. Leuk hoor en Joost ziet er ook schitterend uit.Prachtig de oefenzaal van High5. Jeetje, je zou wel alles voor ze mee willen nemen.
    Leuk die meiden met die inktvis.Myra ziet er goed uit.
    Nu ben ik erg benieuwd naar jullie trip op de vulkaan hoor. Misschien een idee om dit ook te doen met Geesje. Maar ja, ik kan dat denk ik (weet wel zeker) niet meer om zo te klimmen.
    Heerlijk in ieder geval al die verhalen uit Lovina. Zo lekker vertrouwd.
    Geniet lekker van jullie volgende trip en "be carefull".
    Liefs, Hennie

• 01 September 2008 - 22:44

Esther:

Lieve schatten, wat geweldig jullie site en wat zien jullie er goed uit. Ik zou zo graag even over willen vliegen en een paar dagen met jullie willen doorbrengen, bijkletsen onder het genot van een kokosnoot en heerlijk diner!!! Wat zijn jullie toch een geweldig stel!
    Joost...vandaag je moeder omtmoet. Leuk! Geniet ze en tot een volgend bericht. Dikke zoenen voor jullie.

• 02 September 2008 - 10:14

Eefje:

Hee sussie en jopie.
    Vind het super tof dat jullie die ceremonie hebben gedaan. En jullie zagen er echt geweldig uit!!
    Ow, maartje... don't worry.. ik deed ook van alles fout tijdens de ceremonie, en de ceremonie meester was verteld dat ik was getrouwd! hahaha.
    Heel veel plezier nog daaro.. en inderdaad.. wees voorzichtig.
    'k geniet van jullie verhalen!!
    Kus

• 02 September 2008 - 10:14

Onno En Paula:

Hallo reizigers,

Wat een geweldige verhalen en mooie foto's staan er op jullie site! Heerlijk om jullie avonturen allemaal te lezen en zo te lezen is het duiken daar ook geweldig. Dus wie weet gaan wij daar ook nog wel eens een kijkje nemen... Veel plezier nog even daar.

• 02 September 2008 - 10:40

Kees En Jacky:

Hallo Joost en maartje, wat hebben jullie al veel beleefd en veel gezien. Genieten Maar!
    groetjes

• 02 September 2008 - 11:29

Bas:

Staat je goed Joost:-)
    Lekker hoor van die vulkaan eitjes...!!

Konden jullie ook tussen de dolfijnen zwemmen? Heel veel plezier en avontuur gewenst!!!

liefs Bas en Anouk.

• 02 September 2008 - 18:14

Danielle En Etienne:

Wat een fantastische reis zijn jullie weer aan het maken. Geniet er lekker van! We blijven jullie volgen..

Heel vee liefs,
    Danielle & Etienne vanuit Duitsland

• 02 September 2008 - 18:53

Nico:

Geweldig jullie verhalen en foto's....vind echt Super gaaf en volg jullie hier regelmatig. Staat je echt beter dan Politie pet Joost haha...Sterkte bij het beklimmen van de vulkaan en we verwachten natuurlijk wel een foto van die gebakken eitjes bij zon opkomst....

Dikke x van de ander kant van de aardkloot