Van Ubud naar Pemuteran - Reisverslag uit Pemuteran, Indonesië van Joost en Maartje - WaarBenJij.nu Van Ubud naar Pemuteran - Reisverslag uit Pemuteran, Indonesië van Joost en Maartje - WaarBenJij.nu

Van Ubud naar Pemuteran

Door: Jopie en Staartje

Blijf op de hoogte en volg Joost en Maartje

24 Augustus 2008 | Indonesië, Pemuteran

Een goede vakantie is die, welke je doorbrengt met mensen die een vager begrip van tijd hebben dan jij...

Even terug naar onze dagen in Ubud.
Vroeg naar Goa Gajah, het was er nog lekker rustig, zonder toeristen. Een prachtige grot/tempel. In tempel met heilig buddha water besprekeld. Een prachtige wandeling door de rijstvelden gemaakt. Het valt mij op dat we met de vele Balinezen na een paar keer nee we willen geen transport, ontzettend leuke kletspraatjes hebben. Over familie, werk, gebruiken cultuur, zijn jullie nog niet getrouwd?! Achter op de brommer terug naar Ubud (sorry mam) Lekker goedkoop en snel! Hierna gewandeld in een apenbos en door tempels vol apen gelopen. Een aapie sprong op mijn rug en keek zo even met zijn handje mijn shirt in en smeerde bananen prut op mijn rug! Ik heb het uigegild! Kindjes op het voetbalveld met welpies verwend. Deze reis is echt een aaneenschakeling van opvallende bijzonderheden! Ubud is zo sfeervol! Prachtige dansen, houtsnijwerk, af en toe een bui, krekels, gamellanmuziek, gekko's waar je snachts van wakker wordt! En natuurlijk drank! We hebben'tuak' gedronken, een soort kokos whiskey met een paar gasten langs de weg. Al heel wat Indonesisch afgebeld soms van de overkant van de straat... wil nog een slokje tuak? We zijn uiteindelijk na veel lopen geeindigd bij een rivier waar mensen zich wassen & kleding wassen. Eten op de grond, nasi, rendang, pisang goreng. Bij het hotel bleek er een Japans sieraden feestje aan de gang met champagne en sushi, hoe bizar!
Van Ubud met onze tuak vriend 'Made' naar Pemuteran gereden in ongeveer 4 uur, door de enorme bergen van het zuiden naar het noorden. Made was er om 08:30 ipv 08:00 uur om ons op te halen, maar kon ons dat wat schelen... heerlijk het vage begrip van tijd...
Dwars door de rijstvelden en langs vulkaanmeren met many many broken knalpotten in front of us! Uiteindelijk bij een stadje Seririt langs de kant van de weg in een kleine warung gegeten, voor ons nasi goreng en voor Made en zijn vriend (tom tom) nasie campur, allemaal warme thee. Het was koud in de bergen! (20 graden...) Samen eten vonden ze best gek. Made was een beetje ziek, van de tuak vermoedelijk. Volgens mij vond hij ons wel stoere toeristen, plassen tussen de kippen achter de warung, maar om ons gebrekkige Indonesisch moest hij wel lachen. Met de kaart op schoot de weg uitpuzzelen samen terwijl de eigenaar van de warung komt kijken en vraagt: is dat nou Bali?! Vol bewondering keek hij naar de kaart.
In Pemuteran blijkt Joost brandblaren op zijn schouders te hebben van de eerste daten in Seminyak, heftig!
Pemuteran is afgelegen in het noord westen. Er zijn bijna geen toeristen en het is hier nog goedkoper allemaal! Langs een lange weg met veel kleine warungs en veel duikverhuur is ons kleine home stay. Super luxe vergeleken met ons hutje in Ubud. Kinderen rennen langs de kant van de weg op ons af, foto foto! En daarna willen ze dan naar zichzelf kijken.
Bij 'reef seen' aan het zwarte lava strand gekletst met de Nederlandse eigenaars. Ze zijn hier jaren geleden gestart met een project om de koraalriffen weer te laten aangroeien. Deze zijn vaak vernield door dynamiet vissen maar ook door El Nino. Ook kopen ze turtle eieren van de locals over om de kleine turtles dan uit te laten komen en sterk te maken om weer vrijgelaten te worden. En jawel.... vandaag na onze eerste duik hebben we een baby turtle, die ons tegemoet kwam zwemmen, uitgezwaaid.
Deze wordt in ieder geval niet in een ceremonie geofferd!
Onze eerste duik was trouwens geweldig, we hebben veel vis gezien, enorme zeesterren en nieuw koraal wat aangegroeid is!
Dit is echt een heerlijke plek, to do nothing and relax.
Maar wij kunnen niet stil zitten dus we hebben zojuist een heel (2 uur) eind over lava gelopen naar de punt van Bali! Het is hier zo heet dat het al snel een eind lopen is! VAnaf het land komt hele warme wind richting zee waar koelere wind is. Samen maakte dit vandaag een echte wervelstorm met een slurf! We zijn ons kapot geschrokken (nou ja, ik dan..) het ging hard!! En we stonden er vlak naast dus stelde Joost heel slim voor om maar een stapje achteruit te doen omdat ik verstijfd was haha!

We gaan morgen duiken bij Menjengan Island, dat schijnt helemaal prachtig te zijn.
Next stop is Lovina :)

Veel liefs van ons!

Psjes...
Manon, ik ga straks in je boek beginnen!
Marion, heel veel plezier straks in Aussie!
Mam & Gupa, nog een paar weekjes dan gaan jullie naar Cuba!!
John & Anita & Sean, heel veel plezier in Tunesie!
Pap & Net, hoe was jullie Indonesische avond?
Hennie, we zullen jouw donatie in Lovina goed terecht laten komen, we kijken er naar uit om de moeder van Bagi te zien!
Robbie, als het goed is zit je al bijna in ons huisje, geniet ervan. Als het goed is komen onze meubels deze week dus wil je die even naar boven tillen, uitpakken en een plekje geven. ;) hihi grapje
Johan & Els, veel plezier straks in Den Haag, roti is om de hoek
Ellen, super bedankt voor de plantjes, telelens is in de kast in de kamer in de rode bak.
Gert & Ca, we hadden op meer gerekend ;) bedankt voor het omrekenen
Fifi & Mark, hoe is het met jullie en met Senn, jullie zouden het ook prachtig vinden hier!
Esther, hoe is het in Portland?

Voor een ieder die we nu vergeten ook hele dikke knuffels!

Foto's uploaden proberen we weer in Lovina, hier valt zelfs de computer uit als de generator ermee stopt als de zonne energie op is... so imagine!

• 24 Augustus 2008 - 06:43

Joost En Maartje:

Eindelijk toch gelukt om een paar fotootjes te plaatsen bij de berichtjes.
    Groetjes

• 24 Augustus 2008 - 08:56

Anniet:

Jeetje wat klinkt het allemaal geweldig en leuk en mooi en spannend en interessant en ook leuk geschreven! Die aap...geweldig. Sean wil wel een aap:-)
    Jullie maken geweldige dingen mee; klinkt erg aantrekkelijk!

Hier gaat alles ok...iets minder ok is dat de piloten van Transtragia gaan staken dinsdag...op onze vertrekdag..Bad chosen grrrr:-(

Gisterenavond naar Sunset Grooves van Veronica in Hoek van Holland geweest. Erg goed feest,gelukkig bleef het droog, en genoten van de topdj's. Vandaag wel stijve voeten en stalpoten van al dat staan (18h-01h).

Sean gaan we straks halen..die ligt in de Blinkerd te spartelen met zijn oma;-)

We lezen gauw weer bij als we terug zijn...als we gaan:-P
    Wordt vervolgd..

Liefs en een digitale knuffel van ons
    JAS

• 24 Augustus 2008 - 12:29

MamAlita:

Is toch altijd een bijzondere belevenis om jullie even te kunnen horen terwijl jullie aan het andere eind van de wereld aan de nasi zitten. Dank je wel Skype! Heb nadat ik met jullie heb gesproken ook nog met Adek gebeld. Hij kijkt er heel erg naar uit om jullie in Lovina te ontmoeten. BBQ bij hem thuis met trigger fish wordt al geregeld.. hihi. Weer vis met tandjes. Geniet morgen van je duik en als je een hert ziet : zeg hem dat ik volgend jaar iets anders als nasi voor hem zal meebrengen. Kussss

• 24 Augustus 2008 - 16:20

Sjoerd En Manon:

He lieverds!

Het klinkt allemaal geweldig! We zijn natuurlijk ontzettend jaloers op al dat lekkere eten, het heerlijke uitrusten en alle avonturen die jullie meemaken!

Leuk Maartje dat je in het boek gaat beginnen. Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Ik ben nog steeds niet begonnen in jou boek, maar ik laat je in ieer geval weten wat ik er van vind!

Geniet er van schatjes en we blijven jullie volgen!

Kuss...

• 24 Augustus 2008 - 19:11

Pieter.:

Joost en Maartje dit is heel wat anders dan het strand van Sinte Pier (is ook geweldig maar toch)Geniet van jullie mooie reis en let op loslopende apen.

• 25 Augustus 2008 - 07:31

Hennie Boekel:

Hoi Maartje en Joost,
    Nou, jullie hebben mij weer een leuke reisoptie gegeven.
    Ik ga n.l. met mijn dochter Geesje naar Bali en zij is een goede duikster. Duikt op dit moment alleen niet zoveel maar ik wil haar toch de gelegenheid geven in Bali te duiken.
    Wij gaan dus ook naar Permuteran en dan vanuit Lovina. Dus dat betekend dat we iets eerder naar Lovina gaan. Lijkt me geweldig daar op zo'n stil strand een paar dagen.Jullie genieten in ieder geval volop ennuh, pas op he voor die zelfgestookte drankjes. In Lovina heb ik ook een keer ietsje teveel Arak gedronken en te snel en dus ook behoorlijk ziek geweest in de nacht, ha, ha. Eigen schuld dikke bult maar wel lullig als je niet gewend ben om zoveel alcohol te nuttigen.
    Het zou leuk zijn als jullie ook Putra ontmoeten (boot Friends Forever)uit Singaraje. Ik moet hem eigenlijk nog duidelijk maken dat hij op de 26e okt. in de avond een party moet verzorgen voor ons Geesje die dan net 30 is geworden. Net zo'n feestje als we bij mama hebben gehad op het strand. Dat was echt SUPER met eten van zelfgevangen vis. Mocht het zo zijn dat jullie hem ontmoeten.......dan lees ik dat wel op de mail en dan mail ik snel terug om alles uit te leggen zodat hij alvast rekening kan houden hiermee en in de vroege ochtend hebben we dan een bloemenceremonie voor mijn overleden vriendinnetje waar ik altijd mee naar Bali ging en zij heeft mij de liefde voor Bali doorgegeven. Maar.... niet op zoek gaan hoor want het is jullie vakantie en ik regel dan wel weer iets anders. Met sms wordt dat zo'n groot verhaal voor hem.

Jullie gaan vanuit Lovina natuurlijk ook weer allerlei trips maken zoals de warwaterbronnen. Dat is zooo heerlijk daar en mooi. Af en toe weet ik al die namen niet meer en ik heb Gees alle boekjes even meegegeven om alvast eens door te nemen. Helaas dus maar je weet het volgens mij wel allemaal.
    En n u maar weer wachten op jullie volgende mail. Gees heeft wel gevraagd of zij ook deze site kon doorkrijgen om zo jullie reis mee te maken. Dat vinden jullie toch wel goed he. Ik moet alleen aan Hansie vragen hoe ik dat moet doen. Ben niet zo'n computerheld en ik denk niet dat dit zomaar gaat met doorsturen.
    Lieverds, geniet er verder weer en we mailen..........
    Sampai Jumpa.

• 25 Augustus 2008 - 14:18

Kees:

Indonesies avondje in Frankrijk was weer een groot succes, we hebben zo'n 95 maaltijden uitgeserveerd.
    Maar de koek is nu op : morgen richting Amsterdam. Jullie nog niet, dus blijf volop genieten !!!!
    Kus !

• 26 Augustus 2008 - 04:52

MamAlita:

Als ik het allemaal goed heb onthouden zijn jullie nu in Lovina. Ik ben zo benieuwd hoe jullie duik is geweest. Nog een hert gezien? Jullie vertelden zo makkelijk dat jullie vandaag met " de bus " naar Lovina gaan. Ben benieuwd hoe het in het echt is gegaan. Is er toch wel gezegd dat je in Seririt op de brug moet overstappen? Hihi. Ik ben echt heel nieuwsgierig. Doe in elk geval iedereen de groeten van me. Laat Mira lekker jullie wasje doen en zoek een mooi plekje voor de apple crumble en ice-coffee. Ik ga ze maar weer eens verdienen bij Delta vandaag. Dikke kussss en tot mails.

• 26 Augustus 2008 - 05:48

Leon:

He leuk hoor, lees de berichtjes om de paar dagen even na op mijn werk...
    Goed om te lezen dat jullie je vermaken terwijl ik me de tyfus werk... hahaha.
    Gaan elkaar snel keertje spreken...
    kussss voor Maartje en likkum voor Joost!!!!

• 26 Augustus 2008 - 11:28

Robbie:

he maartje en joost,geweldig jullie verhalen te lezen.hier in den haag lijkt het wel herfst heb het goed naar mijn zin in jullie prachtige huis wat isdat perfect afgewerkt .he doe vooral lekker genieten groeten Robbie